Drukte in en rond de kerk

Drie stormen in korte tijd hebben geen merkbare schade aangericht aan kerk en omgeving. Wel is er een hoop dood hout uit de beuken gewaaid.Gelukkig alleen dun spul, dat is alleen maar beter. Over ongeveer een maand zal firma Bron de bomen snoeien en dikkere dode of beschadigde takken verwijderen. Het fertiliteitsrapport van een maand geleden spreekt van gezonde bomen van ongeveer 115 jaar oud. Dus geen vervanging op korte termijn.

Op het zuidelijke dak lagen bij de dakgoot een paar pannen schuin, maar die zijn afgelopen zaterdag weer goedgelegd.

Binnenin de kerk zijn er wel dingen veranderd. Je weet al dat de Secco`s schoon zijn gemaakt en dat het pleisterwerk is vastgemaakt op honderden plekken. Een vreemd gezicht is wel, dat de onderste randen van de toren niet meer bepleisterd zijn. Dat zorgt voor een betere vochtregulering in de dikke muren.

Verder is er een nieuwe geluidsinstallatie in de kerk geïnstalleerd. De dominee heeft nu een draadloze microfoon op zijn toga. En de microfoon op het statief is ook zo`n modern ding zonder touwtjes. In die periode hebben we in de kerk tal van kleine klusjes uitgevoerd en een handje bijgestoken als de monteur erom vroeg. Ook heb ik gezorgd dat de beste man ruim werd voorzien van koffie en stroopwafels. Nu blijf ik een paar zondagen achterin de kerk paraat om het nieuwe spul wat in te regelen en te corrigeren. Dan kan ik straks de dienstdoende kosters uitleg geven over het juiste gebruik.

Voorts was er een metalen stangetje in het orgel gebroken. Daarom heb ik orgelmaker René Nijsse uit Oud Sabbinge gevraagd om dat te repareren en dan gelijk ook maar een goede stembeurt uit te voeren. Dat is inmiddels gebeurd. Ook het register 2 – voets Gemshoorn is nu definitief veranderd in 1 1/3 Nasard. Klink prima! Vooral een vakbekwame organist kan daar met meer verfijning mee spelen. Zo zie je maar, dat we de afgelopen weken best druk waren met “kerkenwerk”.

Nu is Berty druk bezig met de voorbereidingen voor de Appeltaartactie 2022.

De Actie Kerkbalans heeft in totaal € 25.205. = aan toezeggingen opgebracht.

Nou mensen, hiermee zijn jullie weer aardig op de hoogte.

Veel groeten van Dick.